19. 12. 2016

SILVESTR S PEJSKEM | 10 rad a tipů jak zvládnout ohňostroje s pejskem

A máme tu prosinec, měsíc Vánoc, zimy, sněhu (hahah... ten byl dobrej), oslav, alkoholu, oslav, oslav nového roku a... ano, Silvestra, který se nemyslitelně pojí s petardami a ohňostrojem.

Jelikož, jak všichni moc dobře víte, je můj život spojený se psy přesně tak, jako ohňostroj s Novým rokem, a ne každý pejsek je proti petardám imunní, rozhodla jsem se napsat stručný článek. Článek o tom, co dělat a jak se chovat, když se na obloze začnou objevovat barevné kytice ohňostrojů a za každého kouta naší země se budou hlasitě ozývat výbušniny a jiná pyrotechnika. Doufám, že někomu z vás třeba ukáže něco, co jste neznali a pomůže vám překonat tohle pro pejsky nepříjemné období v relativním klidu.

Floki je třetí pes, se kterým trávím část svého života a tak protože ho mám teprve pár měsíců, jsem zvědavá, jak bude na ohňostroje reagovat on. Moji předchozí dva psíci byli celkem v klidu, Dinky, boloňský psík, to byl starý flegmatik a labradorovi na zahradě to bylo taky nějak jedno. Jenže Floki vydá tak za deset psů, takže jsem se sama začala zajímat o to, co dělat a nedělat v případě divokého Silvestra (který nás určitě čeká a nemine... ačkoliv ne záměrně :)). 

Did you hear it too:
1) NESTRESUJTE SE.
Stresováním z toho, co bude, když začnou bouchat první petardy, akorát přenesete špatnou náladu a nervy na pejska a ten ucítí, že se něco děje. Buďte v klidu, nic se neděje, pejsek je s vámi v bezpečí domova. Pokud máte pejska na zahradě, určitě i pro váš klid bude lepší, když ho na tu krizovou chvíli kolem půlnoci vezmete alespoň na chodbu. Můžete spolu koukat na ohňostroj z okna a k tomu mu něco povídat :).

2) NEUKLIDŇUJTE.
Pokud se i tak bude váš pejsek bát, rozhodně ho nehlaďte a neuklidňujte konejšivým tónem a slovy „notak, vždyť se nic neděje, to je v pořádku.“ Protože se přeci opravdu nic neděje, nic, co by pejskovi mělo ublížit. Pejsek je s vámi v bezpečí a to stačí. Uklidňováním pejska akorát přivedete k nenapravitelnému strachu a psík nabyde pocit, že se něco skutečně děje a vlastně tím psíka rozhodíte akorát tak vy sami.

3) BUĎTE V POHODĚ.
Ano, to souvisí s předešlým bodem. Neznamená to, že se pejska nesmíte ani dotknout, aby si náhodou nemyslel, že se něco děje. Mluvte na něj, hlaďte ho, ale jistým tónem v hlase. Vyprávějte mu o tom, co se děje a proč se to děje - pochopitelně tomu nebude rozumět ani slovo, pokud do vyprávění nezakomponujete "granule" nebo něco jiného, na co pejsek reaguje. Důležitý je tón, kterým budete mluvit. Váš pes ve vás má jistotu a kamaráda, který by ho nikdy nezradil. Mluvte na něj vyrovnaným tónem, hrajte si s ním, prostě buďte v klidu hlavě vy. Pejsek uvidí, že se není čeho bát.

Homemade Thundershirt: how to wrap an ace bandage to help alleviate fears in dogs who suffer from noise phobia (fireworks, thunderstorms, etc.).:
4) THUNDERSHIRT!
Že nevíte, co to je, že jste to nikdy před tím neslyšeli? Jedná se o rafinované uvázání šály nebo šátku kolem těla pejska tak, aby ho to v případě nějakého záchvatu strachu uklidnilo a uvedlo opět do normálu. Pejskovi to dodává pocit bezpečí a stimuluje to krevní oběh. Přikládám obrázek, jak thundershirt (neznám český název) uvázat - důležité pravidlo vázání je, aby uzlík NEbyl přímo na linii páteře, ale na boku, protože by to psíka mohlo poranit, kdyby se převalil přes záda. Obrázek vlevo ← klikněte pro zvětšení. Jen pro upřesnění - thundershirt nemusí působit a zklidňovat všechny pejsky. Je to dost individuální, třeba vyzkoušet :). A použít můžete šátky, šály.

5) OBOJEK A VODÍTKO... A POSTROJ NEBO KŠÍRY.
Pokud máte doma opravdového plašana, který se bojí i vlastního stínu, určitě si dávejte na procházkách pořádný pozor. Není třeba snad zmiňovat, abyste s pejskem nechodili na procházku o půlnoci... to je snad jasné. Ale každý pejsek potřebuje večer vyvenčit, tak si vyberte čas, kdy je nejméně pravděpodobné, že se bude střílet... což je vlastně vždy kromě půlnoci. I tak si na takového psíka vezměte pro jistotu obojek na dva prsty utažený (= dva prsty naležato se musí bez problému vejít pod obojek) a já v tomhle případě doporučuju i kšíry / postroj. Určitě je lepší mít dvě vodítka, jedno právě zajištěné za obojek a druhé za postroj. Takto se vodí třeba odchycení či hodně plaší pejsci, protože nikdy nevíte, co se může stát a jedno vodítko může být v nějakých případech opravud málo a může se vymknout. 

6) PEJSCI NA ZAHRADĚ - ZNÁMKA A ČIP.
Ať už máte pejska na zahradě nebo ne, měl by být určitě zajištěn čipem, být v registru (např. Národní registr, Centrální registr atd.) a měl by mít psí známku. Taky doporučuju něco reflexního na obojek. Pejsci na zahradě se můžou polekat a utéct a věřte mi, že pro polekaného psa není ani nejpevnější plot překážkou. Mimo to může něco dopadnout na vaší zahradu a pejskovi to může ublížit. Taktéž dejte pozor, aby si ve strachu pejsek venku nemohl ublížit o boudu, kotec, plot.

7) PRÁŠKY A BYLINKY.
Co řeknu jako první a co rozhodně NE - sedativa typu Sedalin a podobně. Pejska to sice uklidní, ale strach bude ještě větší. Můžete podívat bylinky, Bachovu květovou terapii, či jiné, můžete se poradit s veterinářem.

8) KDYŽ UŽ SE PEJSEK ZABĚHNE...
Neprodleně kontaktujte městskou policii, vyvěste informace na facebook a je dobré strávit třeba 2 hodiny na místě, kde se pejsek zaběhl. Po tu chvíli mají pejsci občas tendenci se na místo, kde se od vás odpojí, vracet. Pokud se pejsek nevrátí, vyvěšte letáčky tam, kam chodí nejvíc lidí - na obchody, zastávky MHD, na veterinu. Pejsek může uběhnout i obrovskou dálku.

9) PŘEDVÍDEJTE.
Sledujte svého pejska. Má stažené uši a ocas? Asi se mu to nelíbí. Nechlácholte ho a zabavte ho. Hrajte si, dejte mu do schovávací hračky pamlsky, trénujte povely, buďte na něj hodní. A sledujte reakce vašeho pejska. Zvlášť, pokud máte hafanisko z útulku nebo štěně a ještě jste s ním žádnou rušnou akci neabsolvovali.

10) HODNĚ ŠTĚSTÍ!
Teď už mi nezbývá nic, než jen popřát hodně štěstí. A nezapomínejte, že když budete v pohodě a v klidu vy, bude i váš pejsek. ♥




(Aby nedocházelo k dezinformaci - některé body se shodují s tímto příspěvkem. Kdysi jsem ho četla a něco mi z něj - překvapivě - utkvělo v paměti. Děkuji za poskytnutí odkazu.)


Líbí se vám tenhle článek? Uložte si ho na později na nástěnku na Pinterest (:


4 komentáře:

  1. Mám doma fenku a ta je na ohňostroje zvykla, takže pro mě ty informace nejsou, ale kdyby náhodou se někdy něco stalo, tak aspoň budu vědět. Jinak dozvěděla jsem se nové informace jako třeba to uvázani šály, to jsem vůbec nevěděla a je to dost zajímavé :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja mám malú yorkshírku a ona je chúďa vystrašaná, keď iba niekto hodí petardu. Tipy sú zaujímavé, určite vyskúšam:)

    Saja Frey blog

    OdpovědětVymazat
  3. Silvestr u nás taky trávíme hodně špatně. Proto ani nikam nejezdíme. Nemám srdce na to nechat psa doma, třeba i ve sklepě, a jet se bavit. Takže na půlnoc vždycky doma. Jenže nejhorší je, že v poslední době to není jen o půlnoci, ale prakticky celý den. Takže prostě zůstáváme doma. Nepomáhají už ani dřevěné ploty, kterými jsme obehnali zahradu. :( Fakt šílená doba tohle. Deset minut smradu a dva tisíce v luftu. Nechápu.

    OdpovědětVymazat
  4. My na Silvestra pravidelně kupujeme na https://www.domacizoo.cz/ takové ty tabletky na uklidnění. Jako fakt nemám srdce na to, abych sledovala naši yorksheerku, jak se klepe a brečí někde v koutě a je totálně mimo. To ji raději zařídím příjemný spánek a klid. A ono to má výhodu i v tom, že já si pak ten Silvestr mohu užít taky. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!