16. 1. 2017

BOJOVÁ PLEMENA PSŮ

Tak s timhle psem ke mně vůbec nechoď. Tihle psi se širokou tlamou, to je zlo, dobře, že to v tý Kanadě zakázali. Se podivej, jak mu to kouká z očí. To je od tebe dost nezodpovědný, že jste si pořídili k malýmu dítěti tohohle psa. Tyhle bojový plemena, no, já se jich bojim.


Jelikož jsem nevymáchaná držka, která se musí zapojit do každé konverzace a všechny slušně (ano, opravdu slušně) informovat o problematice množení, papíráků, bezpapíráků, krmení a výchovy, často se zapletu i do konverzace na téma „bojová plemena psů“. Tak abych to uvedla na pravou míru, začnu něčím, co mi už hodně dlouho pije krev. Žádná bojová plemena neexistují.


Co je tedy podle těch internetů definice „bojového plemene“? Jsou tak pojmenovaní převážně psi se širokou hlavou, tedy americký pitbul teriér (APBT), americký stafordširský teriér (amstaff), stafordširský bulteriér (staffbull), anglický bulteriér, ale i rotvajler, dobrman, někdy se uvádí i tosa inu, argentinská doga, cane corso, rhodéský ridgeback a další desítky psích plemen. Bojová plemena jsou podle široké veřejnosti psi, kteří jsou křížení se satanem, jsou to krvelačné bestie a po nocích spřádají plány k tomu, jak nejlépe sežrat svého páníčka a ještě líp, celou jeho rodinu.

Takhle dezinformovanost vzniká převážně díky médiím, která se vyžívají v tom, jak bojové plemeno psa pokousalo devítiletého chlapce, že pitbulové jsou psi hodní záhuby, že rotvajleři potřebují exorcistu a dobrmani jsou raplové a měli by být vymýceni také. Tento pojem vznikl na základě nelegálních psích zápasů, pro které byla využívána především plemena typu bull, hlavně pro jejich sílu. Je fakt, že na první pohled se takový nabušený pitbul nemusí jevit zrovna přátelským dojmem, hlavně když se teda na nás usměje a my, lidé plní předsudků, už vidíme jeho špičaté zuby zakousnuté v našem krku.

Ráda bych vyvedla z omylu všechny, kteří mají z takových psů strach a myslí si, že tato plemena vraždí na potkání. Měla jsem možnost pracovat s několika kříženci APBT, AST, SBT i s kříženou rotvajlerkou, když jsem navštěvovala trnavský útulek. Na základě mých zkušeností bych po takovém amstaffovi hrábla všemi deseti, protože to jsou prostě úžasní, milující, přátelští psi s obrovským srdcem.

Můžete mi oponovat, a ptát se, proč jsou tedy noviny a internet plné zpráv o tom, že krvelačný pitbul někoho pokousal? Omyl, tak to není, autoři si vždy rádi smlsnou na jakémkoliv případu, kdy pes pokouše člověka. To, že ke článku přidá autor fotografii bulteriéra, napíše k tomu "ilustrační obrázek" a článek okoření výrazy jako "zakousl se a nepustil, vykousl půlku nohy, pes typu bull, pitbul" a podobně a ve finále se jedná o ratlíka, který po někom vyjel, to je bohužel běžná věc a nejenom kolem psů. Co mi vadí je to, že takovýhle skandál vždy odnese pes. Je utracen, umístěn do útulku a nebo zastřelen rovnou na místě. Co za tím ale doopravdy stojí? 

... Jeho pán. Majitel psa, člověk, který má psa v péči, který se o něj stará, který ho vychovává. Za útok, agresivitu, nenávist vůči lidem může vždycky jeho pán. Stejně tak není pravda to, že bull psi jsou agresivnější než všechna ostatní plemena. Samozřejmě - velká plemena psů potřebují přísnější výchovu než malý jorkšír. Ale tu výchovu potřebuje jak labrador, tak dobrman. U některých psích plemen jsou predispozice k fixaci na pánovi nebo temperamentnost samozřejmě o něco větší než u jiných a ne každé plemeno je vhodné pro začátečníka, to ale neomlouvá fakt, že vychovaný pes by měl být každý, nezávisle na plemeni, povaze či původu. K takovým útokům, o kterých se dozvídáme z internetu nebo novin dochází právě při zanedbání výcviku psa či nedostatku pozornosti. Každý útok má nějakou příčinu; týrání, desocializace nebo zanedbání výchovy.

Bohužel, díky těmto předsudkům končí mnoho psů v útulcích a v mnoha zemích jsou tato plemena zakázána. Ukrajina čítá nejvyšší počet psů, kteří jsou od roku 1998 zakázáni; kromě bull psů, argentinských a jiných dog, bulmastifů, rotvajlerů, dobrmanů a japonských plemen v seznamu najdeme i buldočky, ovčáky, pastevecké psy, irské vlkodavy, teriéry, dalmatiny i hovawarty. Samozřejmostí u všech psů jsou náhubky a krátká vodítka. Celkem tento seznam obsahuje přes 80 psích plemen. V České republice naštěstí žádná psí plemena zakázaná nejsou.

Takže ještě jednou - nenazývejte prosím tato kontroverzní psí plemena "bojovými psy" a uvědomte si, že za agresivitou stojí vždycky jeho pán a špatná výchova. Proto není na místě házet všechny psy do jednoho pytle a mít vůči nim předsudky. Jsou to mazlíci, kteří potřebují pevnou ruku a oni vám na oplátku dají tolik lásky, jako vám za celý život žádný člověk nedá. :)

Křížená fenka rotvajlera a německého ovčáka Becky


Arsenal, nejlepší pes, se kterým jsem měla v útulku možnost pracovat.


Líbí se vám tenhle článek? Uložte si ho na později na nástěnku na Pinterest (:



4 komentáře:

  1. Ahoj krásně napsáno, co se psů týče, taky když slyším nějakou kravinu hned opravuji i cizí lidi na ulici. Jakmile slyším pojem ,,bojové plemeno" automaticky říkám žádná bojová plemena neexistují. Každýmu vysvětluju do podrobna, ale většina lidí si vede svou. Jsou zmedializovaní, a když to tak říkali v TV, tak to tak asi je. Škoda slov, ale stejně mi to nedá. I s těmi množírnami. Nekupujte si toho psa z množírny, jeďte radši do útulku. Většina odpovědí neznalých lidí. Já nechci psa z útulku nikdy nevíte, co má za sebou a co má v hlavě. Další příklad. No měla bych svého psa aspon jednou nechat užít,... Atd atd. Jsem se nejak rozepsala. Ale stejne to budu každýmu vtloukat do hlavy, pokud aspoň jeden člověk změní názor, tak to má smysl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Anett, moc děkuju za komentář :) a určitě pokračuj v osvětě a tom co děláš, ať se o tom dozví co nejvíc lidí. Souhlasím s každým slovem :)♥

      Vymazat
    2. Máte jednoznačnou pravdu v tom, že je lepší pořídit si psa z útulku. Nevím proč, ale připadá mi to správné. Jediné, na co bych chtěla upozornit, je, že je lepší nepořizovat si hodně starého psa, myslím. Lepší je pořídit si mladšího psa, můžete ho něco naučit. Je to jako s novými a starými kasičkami. Nová kasina jsou vždycky zajímavější, třeba tady - https://newcasino-cz.com. I když se může zdát, že stará kasina jsou lepší a spolehlivější, ale ne, ne všechna.

      Vymazat
  2. Dobrý den, já na jednu stranu chápu to, že se majitelé těchto psů brání, že to nejsou bojová plemena. Na druhou stranu je potřeba si přiznat, že jsou to plemena do jisté míry riziková a rozumím tomu, že se jich prostě někteří lidé bojí. Taky mám stafforda, je poměrně vychovaný, ale taky je to občas pěkný tele. Proto třeba na ulici bez košíku nechodíme. A to může mít sebelepší péči a sebelepší hračky pro psy, aby se vyblbnul doma.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!