30. 8. 2017

ZERO WASTE ŽIVOT SE PSEM

Ahoj!

Nedávno jsem narazila na způsob života, který se snaží eliminovat odpad a bojuje za čistší planetu. V podstatě jde o to, vyprodukovat co nejméně obalů, pytlíčků a sáčků, krabiček a dalších zbytečností, které akorát čekají na vyhození do koše a nedají se ani zrecyklovat. Určité najetí na tenhle životní styl je sám o sobě hlavně o tom uspořádání myšlenek, naladění se na tuhle vlnu a každý, kdo chce začít žít zero waste a být šetrnější k naší planetě by se do tohoto životního stylu neměl pouštět po hlavě, ale hezky pomalu si uspořádat oblasti a postupně začít redukovat a nahrazovat, co se dá. Víc se o tom můžete dozvědět třeba na tomto webu, který provozuje i vlastní eshop pro všechny, kteří se snaží být právě zero waste. Hezká videa o tom točí taky cestovatelka weef, kterou jsem si moc oblíbila.

Tak. Teď, když jsem vám laicky a ve stručnosti představila, co to vlastně ten zero waste lifestyle je, můžeme se přesunout k tomu, co je mi už bližší. Přeci jen jsem v téhle oblasti nováček a sama se pořád učím, zkouším, objevuji a zkoumám, co nového mi tenhle životní styl může přinést. Já jsem se jako první zamyslela nad tím, kolik odpadu vlastně vyprodukuje můj pes - a teď nemluvím o živočišném odpadu, ale celkově kolik toho spotřebuju a povyhazuju do odpadu jenom v rámci mojí péče o psa. A rozhodla jsem se to změnit aspoň těmito jednoduchými vychytávkami, které jsou třeba složitější na čas a přípravu, ale ten dobrý pocit za to stojí! (:


🐾 KRMENÍ A PAMLSKY

Krmení je asi největší kámen úrazu, protože ho pes spotřebuje hodně a za relativně krátkou dobu, teda pokud máte taky takový bezedný vysavač jako já. Já osobně kupuju balení 12 kg Brit care v plastovém obalu, zhruba jednou za měsíc, což se nemusí zdát jako zas taková spotřeba, ale i tak jsem přišla na několik rad a tipů, jak předejít častému kupování krmení v těchto obalech. Ještě když většinou chodí zabalený do dalších obalů a přelepený tunou lepící pásky, však vy, kteří si krmení necháváte vozit domů, to určitě znáte.

BARF
Moderní metoda krmení, která spočívá v domácí přípravě žrádla pro psa, skládající se ze syrového masa a kostí, ovoce, zeleniny a dalších doplňků. Je časově náročnější na připravení, ale pro psy je to nejpřirozenější strava. Kdyby moje zvíře nemělo citlivý žaludek a všechno syrové maso hned nevrátilo zpátky, taky krmím tímhle způsobem, ale bohužel ne každému to sedne.

VĚTŠÍ BALENÍ
Pokud máte malého nebo středně velkého pejska, můžete objednávat velká balení po deseti, dvanácti, patnácti kilogramech a skladovat krmivo třeba v plastových boxech nebo "popelnicích" na krmení. Nejen, že budete mít krmivo do zásoby a nebudete muset kupovat dvoukilová balení každých 14 dní, ale spotřebujete i míň obalů.

VLASTNÍ PAMLSKY
Jeden recept na pečené játrové mlsky, po kterých se pesani můžou utlouct, jsem už zveřejnila tady. Nemusíte potom kupovat pamlsky, víte přesně, čím svého mazlíka odměňujete a určitě i vy budete mít dobrý pocit z toho, že si váš pes smlsne na něčem, co jste pro něj s láskou upekli.

🐾 HRAČKY

Pokud váš pes zničí oblíbeného plyšového medvídka během tří vteřin, pak je pro vás kupování nových hraček ve zverimexu asi poněkud zbytečné. Nejlepší cesta, jak udělat svému chlupáčovi radost a ještě při tom neutratit ranec za psí hračky, je buď hračky pro pejska vyrobit a nebo projít různé sekáče a koupit už používané hračky. O vyráběných hračkách chystám článek taky!

🐾 HOVÍNKA

Zero Waste Challenge Day 10: Green Pets — Be ZeroTo by se prostě na ulicích po psech nechávat nemělo. Nikdy. Nikdy. Prosím, sbírejte po svých pejskách hovínka. Pokud to samozřejmě není někde v lese, v křoví, nebo tam, kam normální dvounohý smrtelník prostě jen tak nevleze. Což sáčky dokáže ušetřit. Pytlíčky na psí exkrementy by měly být dostupné ve veřejných prostranstvích, a ačkoliv je můžu mít zadarmo, rozhodla jsem se pořizovat si tyhle rozložitelné sáčky, které potom prostě vyhodím na kompost. Jestliže denně použijete 2-3 sáčky, pak by vám měly vystačit zhruba na měsíc, a myslím, že 40 Kč měsíčně za kompostovatelné sáčky je opravdu skoro zadarmo (: Na mém oblíbeném Aliexpressu jsem našla taky rozložitelné pytlíčky ještě za lepší cenu. Mrkněte třeba na balení 15 sáčků za necelých 11 korun nebo stejné množství, ale v různých barvách za 13 Kč / rolička. Možností jsou také papírové pytlíčky, které mají takovou tu "lopatičku" z tvrdého papíru uvnitř. Opět jsou stoprocentně rozložitelné a z recyklovaného papíru. Četla jsem i šikovnou, ale trochu bláznivou vychytávku jedné slečny, která vždy s sebou na procházky nosí i staré noviny. Ty rozloží pod pejska v momentě, kdy začne vykonávat potřebu, takže se psí hovínko ani nedotkne země. Pak všechno jednoduše sebere a vyhodí na kompost. No a pokud je váš pejsek naučený třeba na noviny nebo podložky, můžete místo nich používat třeba i znovupoužitelné čůrací podložky pro pejsky, které prostě stačí jenom vyprat a jsou jako nové, místo toho, abyste spotřebovali desítky plastových podložek měsíčně. Ještě bych ráda podotkla, že ačkoliv se psí hovínka splachovat do WC mohou, kočičí ne - náš systém filtrace vod není bohužel natolik schopný, aby filtroval kočičí 💩.

🐾 STARÉ DEKY A RUČNÍKY

Určitě má doma každý z vás deky a ručníky, které už nepoužívá a válí se mu vespodu skříně, a možná o nich už ani nevíte. Třeba mají sem tam nějakou vytáhlou nitku nebo díru. Staré ručníky používejte na špinavé tlapky v zimě a deštivých dnech nebo pod misky s vodou a krmením, ze starých dek se dají udělat třeba krásné pelíšky. Inspiraci najdete na pinterestu, to je totiž místo, které oplývá všemi možnými handmade a do-it-yourself výrobky!

🐾 HYGIENA A KOSMETIKA

Bez toho se majitelé pejsků prostě neobejdou, pokud chtějí mít hezky vypadajícího, voňavého a zdravého pejska. Na internetu můžete najít spoustu návodů na to, jak vyrobit vlastní psí pastu, krém na tlapky, šampon a třeba i repelent proti hmyzu. Je to 100% přírodní, z domácích ingrediencí a bez všemožných chemikálií! Přípravky můžete skladovat v různých skleněných nebo plastových dózách, které  máte určitě doma, takže tím ušetříte planetu i od výroby zbytečných obalů.

ŠAMPON
• 3/4 hrnku ovesných vloček
• 1/2 hrnku jedlé sody
• 1/2 lžíce medu
• 1 a 1/2 hrnku čisté vody
► Ovesné vločky rozmixujte na prášek, přidejte zbytek ingrediencí a pořádně promíchejte. Přelijte do uzavíratelné nádoby a při použití vmasírujte pejskovi do srsti, nechte pár minut působit a důkladně opláchněte.

PASTA NA ZUBY
• 2 lžíce jedlé sody
• 2 lžičky kokosového oleje
• 1/2 lžičky soli
• 2 lžíce vody
• lístky petržele nebo 2 kapky mentolového olejíčku
► Všechny ingredience opět rozmixujte, podle potřeby přidejte vodu. Konzistence by měla být tužší, ale o něco méně než zubní pasta pro lidi. Pak už stačí jen dětským jemným kartáčkem nebo starým hadříkem vmasírovat směs pejskovi kolem zubů a dásní. Skladujte v zavřeném obale v ledničce cca 3-4 týdny.


🐾 DALŠÍ NEPOTŘEBNOSTI

Máte doma obojky nebo oblečky, ze kterých váš pejsek už vyrostl, nebo jste se mu zkrátka rozhodli koupit nové? Psí misky, které nevyužijete, již zmíněné staré deky, ručníky a povlečení, staré hračky, košíky a náhubky nebo vodítka a pelíšky a nevíte, co s tím? Není lepšího využití, než sesbírání všech těchto věcí a odvezení do blízkého útulku! Nebo se můžete domluvit se mnou, jelikož pořádám psí sbírky, a já to všechno i se jménem a kontaktem na dárce do útulků odvezu. Proč vyhazovat doplňky pro psy, když jimi můžete udělat radost tam, kde to doopravdy potřebují?

Tak, toť asi prozatím vše k vyčerpávajícímu a dlouhému článku s vychytávkami, se kterými můžeme postupně změnit svět kolem nás. Pamatujte, že nejdůležitější je začít u sebe samých! Máte ještě nějaké vyzkoušené tipy nebo nápady, jak zredukovat odpad v psím světě? Sem s nimi, budu se těšit!


2 komentáře:

  1. Děkuji moc za krásný článek. O Zero Waste se zajímám teprve krátce, ale potěšilo mě, že podle toho, co tady píšeš, žijeme s spolu s pesanem už dlouho. Hlavně je to, protože vím, že pes je pes a neocení drahé nové hračky či značkové pelíšky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší! A já děkuju za hezký komentář ♥

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!