3. 9. 2017

CESTUJEME SE PSEM

Ahoj!
Co by to bylo za cestovatelsko-psí blog, kdyby tu nebyl tenhle článek - jakýsi guide pro cestování se psem, co všechno pejskovi zabalit, nějaké rady, tipy a postřehy z mojí vlastní zkušenosti, čemu se vyvarovat a na co si dát pozor, a k tomu i mnou vytvořený check-list, abyste při balení vašemu čtyřnohému kamarádovi na nic nezapomněli! Tak jdeme na to.


Jako první bych s vámi ráda sdílela již zmiňovaný check-list, aneb seznam věcí, které jsou nezbytné pro cestování a měli byste je mít vždycky u sebe. Stáhnout ho můžete v plné A4 velikosti z google drive, kam jsem ho uložila, po kliknutí na tento odkaz. Pokud by vám stažení nefungovalo, nebojte se mě kontaktovat s vaší mailovou adresou a já vám ho tam ráda zašlu. Teď si k check-listu něco málo povíme.


🐕 Očkovací průkaz nebo pas - to je při cestování jedna z nejdůležitějších věcí. Je potřeba, aby měl váš pes platná očkování a byl odčerven. Je nezbytné si před cestou do cizí země zjistit, jaké veterinární požadavky v dané zemi jsou - někde je potřeba mít veterinární prohlášení o způsobilosti psa vycestovat, jinde nesmí být očkování starší / novější než určitý počet dní, každopádně je nutné, aby byl pes především i čipovaný a čip registrovaný. V některých zemích nebo zařízeních po vás mohou vyžadovat prokázání o tom, že je pes očkovaný, a k tomu slouží právě očkovací průkaz nebo pas.
🐕 Obojek se známkou, vodítko - ať už preferujete obojek nebo postroj, je důležité, aby na něm měl pes jmenovku s nejlépe telefonním kontaktem na vás. Nikdy nevíte, co se může stát, a třeba to může vašemu pejskovi zachránit život a nebo zajistit rychlý návrat k vám. Kde takovou známku za pár korun sehnat můžete najít třeba tady. Vodítka beru já osobně zpravidla dvě - jedna dlouhá šestimetrová stopovačka a jedno asi 3,5 metrové vodítko, které se dá připnout třeba kolem pasu (super na noc ve stanu).
🐕 Krmení a voda - dbejte na to, abyste měli pro psa vždycky větší krmné dávky, než na které je zvyklý, protože při cestování bude mít logicky i větší hlad. A taky hodně obyčejné, pokud možno studené vody!
🐕 Misky - můžou být klasické, nebo vyloženě uzpůsobené pro cestování. Já mám ráda takové ty rozložitelné plastové nebo "látkové" misky a na vodu ráda vozím lahev se zabudovanou výklopnou mističkou.
🐕 Deka / pelíšek - nebo polštář či cokoliv, co je pohodlné ke spaní, zvlášť pokud spíte ve stanu. Vyvarujete se tomu, že si bude chtít váš pes ustlat na vás - a to u skoro čtyřicetikilového psa opravdu oceníte (vyzkoušeno za vás).
🐕 Obleček / bunda - se i v horkém létě může v noci, když vám bubnuje na stan silný déšť, hodit. 
🐕 Lékárnička - nejdůležitější ze všeho, společně se zmíněným očkovákem. Všechny potřebné propriety jsem vypsala do checklistu a když se zamyslíte, určitě vás napadne hromada dalších věcí. Nepodceňujte to!
🐕 Pamlsky - ať už malé mlsky ve formě odměn, tak pamlsky, které psa zabaví na delší dobu, třeba žvýkací kosti potažené masem nebo kalciové kosti. Můžou se hodit při cestách, na zabavení při čekání i když se vašemu mazlíkovi v noci nebude chtít spát.
🐕 Ručník - starší ručník je vhodný, pokud váš pejsek, stejně jako můj, miluje vodu a musí vyzkoušet hloubku a teplotu každé louže, kterou potkáme. Taky je fajn na ušmudlané packy před vstupem do hotelu, restaurace nebo jiného zařízení.
🐕 Igelitové pytlíčky - nikdy, nikdy nezapomínejte na sáčky na hovínka. O těch ekologických a rozkládacích jsem psala tady.
🐕 Hračky - nezapomeňte přibalit pejskovi jeho oblíbenou hračku, zvlášť, pokud je stresař a nebo nesnáší dobře nová prostředí (i to by se mělo ale postupně trénovat a odbourávat). Samozřejmě ho to taky zabaví a aportování míčku i unaví - a co je víc než unavený pes!
🐕  Náhubek - i pokud cestujete vlastním autem nebo pěšky, nevíte, kdy se budete potřebovat třeba svézt hromadnou dopravou. 
🐕 Světýlko / reflexní pásek - dneska už existuje tolik věcí, aby se vám pejsek neztratil ve tmě. Hodí se to hlavně při cestování třeba lesem, nebo pokud máte černého ďáblíka, jako já. Prodávají se svítící obojky, svítící přívěsky na obojky nebo reflexní vesty, vodítka, obojky, pásky.
🐕 Další položky - cokoliv, co uznáte za vhodné si můžete do checklistu dopsat sami (: 

Tak, vyčerpávající seznam věcí, které jsou nutné přibalit s sebou bychom měli. Teď se společně podíváme na nějaké "travel tipy", které jsem postupem času nasbírala (nebo mi pomohl internet).

🐾 Cestování do ciziny - jak jsem už zmiňovala u veterinárních požadavků, zjistěte si, co všechno je potřebné znát a mít zařízené, pokud se psem cestujete do ciziny. Přečtěte si, jaká plemena jsou v daných zemích třeba zakázaná, jaká očkování jsou povinná, kde jsou v dané destinaci například zverimexy nebo obchody s potřebami pro psy, protože to se může vždycky hodit.
🐾 Místa, kam psi (ne)smí - zjišťujte, kam mají psi povolený přístup a kam naopak nesmějí, abyste potom nebyli překvapení nebo si nezadělali na problémy.
🐾 Pokud letíte se psem letadlem - dobře to zvažte dopředu, protože ačkoliv by měl být letištní personál vyškolen k manipulaci se zvířaty, pro psy je to i tak dost stresující. Pokud byste měli letět jen na pár dní, radši zvolte jinou alternativu (nebo třeba cestu tam vlakem a cestu zpět letadlem). Kadžopádně pes musí být v uzavíratelné schráně, do 8 kg smí být na palubě s vámi, nad 8 kg bude v zavazadlovém prostoru. Přepravka musí splňovat normy pro přepravu letadlem, pes se v ní musí pohodlně postavit, otočit, sednout si a lehnout, dobré je dát mu do přepravky vodu ve zmrzlé formě,🐾aby se při přepravě všude nevylila a pes i tak zůstal hydratovaný. Na přepravce uveďte své iniciály, kontakt a informace o psovi. U veterináře můžete zažádat i o antistresovou medikaci.
🐾Pokud jedete autem - nezapomeňte, že pes musí být zajištěn tak, aby se mu nic nestalo a aby nerušil řidiče. Já neřídím, takže mám psa vždy u sebe vzadu na sedadle, ale výborným doplňkem a pomocníkem je pás pro psy, který má z jedné strany karabinu na obojek a z druhé ho normálně zacvaknete do prostoru pro klasický pás. Prodává se snad v každém chovatelském eshopu. Taky nezapomínejte, že pokud necháte psa vystrčit hlavu z okýnka, jak to známe z filmů a reklam, koleduje si o zánět spojivek.
🐾 Pokud jedete hromadnou dopravou - nevím proč, ale připadá mi, že obecně lidé moc psy (zvlášť ty velké) v autobusech a vlacích nevidí rádi. Proto je nezbytné, aby byl pes pokud možno potichu a v klidu seděl nebo ležel, byl "uklizený" někde ve vaší blízkosti, neotravoval lidi okolo, dalo se kolem něj procházet a zkrátka tam spíš "nebyl", než byl.
🐾 Vychování - pes, se kterým se rozhodnete cestovat, by měl zvládat základní poslušnost. Měl by přijít na zavolání, nebýt agresivní (což je velký problém třeba právě v hromadné dopravě), a zvládat cesty dopravními prostředky v klidu. Trénovat můžete v MHD ve vašem městě, dřív, než se s ním pustíte na nějaký dlouhý výlet. Taky by neměl být uštěkaný a rozhodně nesmí ničit věci - psi s těmito problémy by radši měli zůstat doma.
🐾 Batohy pro psy - můžou být skvělým pomocníkem, ale nezapomínejte, že pes musí být na batoh zvyklý a hlavně nesmí být příliš těžký, pokud nechcete svému psovi oddělat záda a klouby.
🐾 Hárající feny - pokud má vaše fenka zrovna svoje dny, měla by rozhodně zůstat doma a nebo byste měli vy přeplánovat dovolenou. Akorát vám to zkomplikuje cestování - však holky to samy znají, ne?
🐾 Pauzy na pití, krmení a čůrání - to, že vy se obejdete půl dne bez svačiny nebo zastávky na WC neznamená, že váš pes taky. Pokud si nechcete zadělat na problém, když se váš pes vyčůrá (v lepším případě) v dopravním prostředku nebo uvnitř nějaké budovy, hlídejte čůrací a krmící pauzy.
🐾 Nezatajujte svého psa - pokud se rozhodnete se psem přespávat v hotelu, rozhodně se nesnažte ho tam protlačit, aniž by o tom personál věděl. Můžete si tak zadělat na pořádný problém a dostat i pokutu, pokud mazlíčci zkrátka v zařízení dovoleni nejsou.
🐾 Hotely - nenechávejte své psy v hotelu bez dozoru. Nejen, že to může být nepříjemné pro personál a ostatní hosty, ale osamocení psi v cizím prostředí často štěkají. Také vezměte čisté deky nebo ručníky a rozložte je na sedačku, křeslo nebo jiný kus nábytku, který rozhodně nechcete ušpinit.
🐾 Stany - na noc připnu psa na vodítko a druhý konec si připnu kolem pasu já, abych měla stoprocentní jistotu, že kdyby se cokoliv stalo, pes mi neuteče. Taky je fajn s sebou vozit nějaký kolik do země, ke kterému budete moct psa kdykoliv a kdekoliv přivázat. Repelenty, antiblechy a pinzety na klíšťata jsou samozřejmostí!
🐾 Ptejte se - vždycky a všude! A to není jen tip pro cestování se zvířaty, ale i obecný. Zeptejte se místních, jestli znají nějaké hezké parky pro procházky se psem, restaurace, kde jsou povoleni psi, obchody s chovatelskými potřebami, nejbližšího veterináře a další. Ulehčí vám to cestování, ušetří čas a poznáte nové lidi.

Máte i vy nějaké cestovní tipy? Cestujete se svým psem často, a kam? Budu ráda, když se v komentářích podělíte o vaše zážitky, tipy, rady a postřehy z cest! (:


Líbí se vám tenhle článek? Uložte si ho na později na nástěnku na Pinterest (:


4 komentáře:

  1. Já teda s pejskem necestuju, ale napsala jsi to skvěle, moc pěkný souhrn. :)


    blog Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě bych doplnila enzymovej čistič na "psí" skvrny. I mazlík, kterej je zvyklej na hygienu doma může failnout v hotelu a tohle vyčistí vše a ještě to příjemně voní, takže zlý pohledy od personálu nebudou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je parádní! Díky za tip, určitě to doplním (:

      Vymazat
  3. My máme jednu psí známku, kde je jméno, telefon a město a pro cesty do zahraničí máme jen se jménem a hlavně telefonem v mezinárodním formátu...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!