8. 6. 2020

ZATRŽENÝ DRÁPEK - JAK HO LÉČIT?

Byla jsem zrovna na procházce směrem k rybníku s Flokim, když v tu můj pes zahlédl kočku a vystřelil za ní. Samozřejmě ji neměl, zato měl pech, když jsem až v restauraci na zahrádce, kde jsme se zastavili před tím, než jsem ho měla pustit do rybníka, uviděla jeho zakrvácenou packu.
Zatrhl si drápek až po lůžko, což je ne zas tak bolestivý, ale docela krvavý a zrádný úraz. Dopila jsem pivo, rybník se nekonal, a my se vydali zpátky domů, abych mu to vydezinfikovala.

Když jsem hledala na internetu, jak bych to měla léčit, nikde jsem nenašla podrobnější článek o tom, jak to vlastně probíhá a co bych měla dělat. Může si tu packu olizovat? Mám mu dát přes packu ponožku, nebo ochrannou botičku? Sroste mu ten drápek zase tak, jako před tím, nebude ho to bolet? Mám mu to něčím namazat? Milion otázek, hlavně, aby byl můj pes co nejdřív zdravej, a aby ho nic nebolelo.


Co mám sakra dělat?

Druhý den poté, co se mu tohle stalo, mu z drápku zase začala téct krev a on si to samozřejmě oblizoval. Chvíli jsem ho, zmatená, nechala, ať si to líže, vždyť psí sliny přece dezinfikujou a aspoň si to očistí. Potom jsem mu to postříkala Cutaseptem. Může si to teda teda lízat, nebo ne? Když si bude pořád olizovat dráp, možná mu trošku změkne a bude ho mít křivej. Den nato jsem byla s Flokim v práci, nechtěla jsem ho nechat doma. Zase jsem mu to namazala dezinfekční mastičkou a zavázala obvazem. Ten mu začal červenat, až za sebou nechával krvavý ťapky. Pak si to zase olízal a byl chvíli klid.

Jenže drápek se mu ani po dalších pár dnech neléčil. Ani když jsem mu nandala tu ochrannou botičku, kterou jsem hned kupovala, sice to zamezilo tomu, aby si ji olizoval, ale přesto ten drápek neměl vlastně vůbec prostor na to, se hojit. Tak jsem se prostě rozhodla s ním jet další den k veterináři, abych se aspoň zeptala, jak postupovat s léčbou a jestli se mu drápek zase narovná.

Nejdřív něco o zatrženym drápku.

Není to vůbec výjimkou, že by se psovi drápek třepil nebo lámal. Obvykle to je způsobeno nedostatkem nějakýho vitamínu nebo špatnou stravou. Když se ale zatrhne dráp až po lůžko a až do krve, může to bejt docela problém. Zpočátku nevinný zranění, který doprovází poměrně hodně krve, ale není pro psa ze začátku zas tak bolestivý, může vyústit v zánět nebo jiný nepříjemnosti.

Důležitý je ten drápek často dezinfikovat. Není od věci ho obvázat, aby si ho chlupáč nelízal, a hlavně proto, aby se do něj nedostala infekce nebo špína z venku. Tu ochrannou botičku mu rozhodně nenechávejte na noze celou dobu, protože přes ni tlapka nemůže dostatečně dýchat. Přes obvaz můžete natáhnout i čistou bavlněnou ponožku. Pokud to není zas tak extrémně zatržená záležitost, při pečlivý dezinfekci a starostlivosti se drápek zahojí sám. Jestliže je ale dráp naprasklý úplně, křivý, nebo z něj teče krev delší dobu (třeba i další den), určitě je potřeba zaskočit na veterinu, a doktor pak rozhodne, co dál. 

U veterináře

Pan doktor Švec z pražský veteriny, kam jsem jezdívala i s mým prvním pejskem, jen mrknul na drápek a věděl, že bude potřeba ho odstranit. Vyzvedli jsme ho na takový ten veterinární stolek, položili na bok, pan doktor mu strojkem oholil okolí drápku a šlo se na to. Musel si okamžitě připravit materiál na obvázání, říkal, že z toho poteče spousta krve. Jakmile drápek uštípnul, vystříkla z něj krev asi třicet centimetrů daleko, Floki kňoural, až mi to trhalo srdce, ale jakmile měl drápek obvázanej a my si měli na chvíli sednout do čekárny, aby mu z toho přestala téct krev, už byl relativně v pohodě.

Byl z toho akorát celkem unavenej psychicky, přece jenom netušil, co se děje. No jo, dělali jsme to všecko pro něj, to je přece jasný. Asi po dvaceti minutách mu to doktor převázal a domluvili jsme si kontrolu za 2-3 dny.

... Za 2-3 dny jsme se zase ukázali u veterináře. Doktor mu packu převázal, seznámil mě s tím, že se mu do rány nesmí za žádnou cenu dostat vlhko, protože v té ráně, kdy je dráp ustřižen skoro až u kosti, se mají tendenci množit bakterie. Takže antibiotika Amoksliklav, aby se předešlo zánětu, bavlněná ponožka zafixovaná pružným obinadlem aby nespadla na doma a nepromokavá botička na venčení.

A kontrola za další tři dny.

Léčba doma

To vlastně zas tak složitý není. Prostě klid, co nejmíň nohu namáhat, na venčení mu dávám tu neoprenovou botičku a na noc ponožku upevněnou samodržícím obinadlem, protože s ní nemá tendence si packu olizovat. Na kontrolu jdeme zítra, kde předpokládám, že to doktor zkontroluje, převáže a vyčistí, pak už se to bude hojit samo a růst snad úplně klasicky. Kdyby rostl zase křivě, musel by se zas uštípnout, aby psovi křivej drápek nepůsobil potíže.

Shrnutí

Když si váš pes zatrhne dráp, vyčistěte mu ránu co nejdřív. Fajn je mu přes tlapku natáhnout čistou ponožku a zafixovat ji obinadlem. Jestli kulhá, má drápek hodně pokřivený / zlomený a bolí ho to, vyhledejte co nejdřív doktora. A je to (;


Líbí se vám tenhle článek? Uložte si ho na později na nástěnku na Pinterest (:



6 komentářů:

  1. Už jsem o téhle Flokiho eskapádě slyšela. Chudák, z tohohle popisu a fotek to vypadá ještě děsivěji. Tak ať se mu daří, drápek se rychle zdraví a ať mu to dobře štěká! :-D :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jo jo, už vím, že jsi slyšela :D Děkuju za komentář, snad se uzdraví brzo a bude zase brzo skákat přes kaluže ))))

      Vymazat
  2. Ony ty drápy vypadají hůř než jaký ten problém doopravdy je. Jednou se mi povedlo střihnout moc a taky to šlo do lůžka a té krve z toho... Během chvilky by se dalo věřit, že nešlo o stříhání drápů, ale že tam někdo dost krutě umřel cizí rukou. Ale koukám, že článek je z června, tak to už je packa teď zas jako nová určitě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, no, ono asi záleží na tom, jak blbě se ten drápek zrovna zlomí nebo ustřihne. Když se zastřihne až moc, krve je sice všude jak z vola, ale pokud se dráp v lůžku nepravidelně zlomí, je pak to hojení se o něco složitější, protože častokrát může začít růst křivě nebo se třepit. :/ Při hlubokém, ale rovném střihu to ve většině případů naroste dobře a rovně.
      Každopádně díky za komentář! :)
      Adél a Floki

      Vymazat
  3. U nás si teda vždycky pomohli pejsci sami. ;-) Ono to bylo i kvůli tomu, že náš veterinář si za to říkal nehorázné sumy a v době, kdy jsme řešili nebankovní konsolidace bez zástavy, tak jsme na to zkrátka neměli. V přírodě si to taky vyřeší příroda sama. Jasně, dávali jsme třeba Septonex a dezinfekci, ale pak jsme to nechali prostě vyhnisat. ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Úplně mi to trhá srdce, když vidím přiložené fotografie zatržených drápků různých pejsků. Nejhorší na tom je, že naše fenka měla podobný problém zhruba před rokem, když jsem ji venčila v nedalekém lese, ale já si toho vůbec nevšimla, protože jsem neměla s sebou dioptrické brýle. Naštěstí si toho všiml manžel doma a já od té doby nosím na jakoukoliv procházku dioptrické brýle, aby se mohlo zabránit nějakému zhoršení.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!